Verzekerd tegen schade

25 februari 2021 0 Door Redactie

Bijna alle Nederlanders met een koop- of huurwoning hebben een verzekering afgesloten voor hun huis en de spullen in en rondom hun huis. Een verzekering dekt de schade aan het huis en de spullen in en rondom het huis, wanneer er sprake is van inbraak-, water-, storm- of brandschade. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het afsluiten van een verzekering voor je koop- of huurwoning. Verdiep je daarom vooraf goed in de verschillende aanbieders en de voorwaarden die horen bij het afsluiten van een verzekering.

Drie soorten

Eigenlijk zijn er drie soorten verzekeringen te onderscheiden, wanneer we praten over een verzekering voor het huis of de spullen in en rondom het huis. Ten eerste zijn er inboedelverzekeringen. Deze verzekering dekt schade aan spullen in en rondom het huis. Let op, het gaat hierbij uitsluitend over verhuisbare spullen zoals kasten, tafels en stoelen. Veel verzekeraars dekken ook de schade aan verhuisbare spullen rondom het huis, zoals bijvoorbeeld tuinmeubilair. Een inboedelverzekering dekt dus alleen de schade aan verhuisbare spullen in en rondom het huis, maar je hebt natuurlijk ook vaste spullen aangeschaft voor in huis. Denk hierbij aan de vloer, leidingen, kozijnen en een badkamer of keuken. Wil je verzekerd zijn tegen schade aan dit soort spullen, dan kun je een opstalverzekering afsluiten. Deze verzekering dekt kosten aan de vaste spullen in en rondom het huis. Tot slot is er de mogelijkheid tot het afsluiten van een woonverzekering. Woonverzekeringen zijn het meest compleet. Eigenlijk is het een combinatie van de bovengenoemde verzekeringen, wat het compleet maakt. Je bent namelijk verzekerd voor schade aan verhuisbare spullen vanuit de inboedelverzekering, maar je bent ook verzekerd aan schade aan het huis zelf vanuit de opstalverzekering. Het is dus een bundel van de inboedel- en opstalverzekering, waardoor het een compleet pakket is.  

Verzekeren

Een inboedel-, opstal- of woonverzekering afsluiten is in Nederland niet verplicht. Toch kiezen veel Nederlanders er wel voor om een verzekering af te sluiten en dit is best logisch. Schade door storm, inbraak of brand vallen buiten je macht en heb je dan ook vaak niet zelf veroorzaakt. Wanneer je in zo’n geval niet verzekerd bent, zal je zelf voor alle kosten op moeten draaien en wordt er niets vergoed vanuit een verzekering. Om dit te voorkomen en om voorbereid te zijn op dit soort scenario’s, kiezen mensen er toch voor om een verzekering af te sluiten voor de spullen in en rondom het huis en voor het huis zelf.