Optie beleggen, hoe werkt dit?

Optie beleggen, hoe werkt dit?

9 april 2021 0 Door Redactie

Het is goed om eens goed te kijken naar de AEX opties. Als je zelf wil gaan beleggen, dan moet je je daar eens goed in gaan verdiepen. Voorbereiding is het beste wat je kunt doen, want hoe meer je weet hoe beter je ook keuzes kunt maken. AEX staat voor Amsterdam Exchange Index. Dit is de meest belangrijke beursindex van Nederland. Deze geeft de koersontwikkeling weer van 25 grote beursgenoteerde bedrijven op de beurs van Amsterdam. Meestal heb je een voor de hand liggende looptijd bij een AEX optie van een maand. Let hierbij goed op want de expiratie van de opties vindt plaats op iedere derde vrijdag van de maand. De datum is vaak al lang vooraf bekend en ook voor jou als belegger beschikbaar.

Optie beleggen, hoe werkt dit?

Begin bij het begin

Als je meer te weten wil komen over het beleggen in opties, dan is de AEX een grote bron van informatie voor je. Houd deze eens een paar dagen in de gaten, probeer eens te achterhalen welke info je al begrijpt en welke kennis je nog mist. Dit is namelijk de manier om je nog beter voor te bereiden op het beleggen. Alle termen die je niet kent zal je op moeten zoeken want als je wil beleggen zal je wel moeten weten wat er zich in deze wereld allemaal afspeelt en hoe dat het wordt genoemd. Neem daarom vooral de tijd om dat te ontdekken, ga na wat ze bedoelen en ook wat er bij je past. Je kunt online vaak oefenen met een demo account en dan zo nagaan of het wel wat is voor jou. Dit kost je dan niets, maar het is wel een mooie voorbereiding om na te gaan welke kennis er nog vergaard moet worden! 

Meer over opties

Verdiep je ook maar eens in de put en call opties. Om dat te mogen ontdekken moet je eerst goed weten wat een optie nou precies is. Je krijgt bij een optie rechten voor het kopen of juist voor het verkopen van de onderliggende waarde van effecten, daarbij kun je denken aan aandelen, de prijs is van tevoren vastgesteld. Dit moet allemaal wel gedaan worden voor de expiratiedatum. Let daar goed op want anders gaat je optie komen te vervallen en dat is zonde! Een optie is een derivaat, dit noemen ze ook wel een beleggingsinstrument die z’n waarde ontleent aan een weer daaronder liggende waarde. Je zou kunnen denken aan grondstoffen, maar ook aan granen, aandelen en olie. De onderliggende waarde zou een index kunnen zijn en dan kun je denken aan de AEX. Je noemt dit dan ook wel een AEX optie. Ze zijn een erg populaire manier van beleggen in Nederland. Het is wel erg uniek in zijn soort, er bestaat namelijk geen andere index waarbij de looptijd gelijk is aan een dag.

Soorten opties

Je hebt twee soorten opties, de call opties en dan de put opties. Met een call optie heb jij het recht om effecten te kopen en bij een put optie krijg jij het recht om effecten te verkopen. Voor jou als belegger is het dus van groot belang dat je in de gaten gaat houden wat de koerswaarde is van een effect en hoe het verdere verloop kan zijn. Je gaat aan de hand daarvan namelijk een keuze maken of je kiest voor put opties of juist voor call opties. Hoe kun je dan het beste redeneren? Als je zou denken dat de koerswaarde gaat dalen, dan zijn put opties de beste keuze. Je verkoopt dan je aandelen voor een vastgestelde prijs en die ligt dan hoger dan de koerswaarde. Maar let goed op want als je juist denkt dat de koerswaarde gaat stijgen, dan wil jij natuurlijk de call opties. Je gaat dan aandelen kopen voor de uitoefenprijs, die is dan dus op dat moment een stuk lager dan de koerswaarde van dat aandeel.

Het is dus nu aan jou welke opties je wil kiezen en dan kun je snel beginnen met beleggen. Het is beter om daarvoor even de tijd te nemen en niets te overhaasten. Je kunt op je gemak nagaan welke opties het momenteel goed doen, de koersen eens bekijken en vervolgens een strategie bedenken hoe dat jij het geheel het beste aan kunt pakken om er het meest rendement uit te halen. Je hebt daarvoor alle tijd en het is goed dat je die ook neemt, want zo kun je je kennis en kunde in de praktijk omzetten naar goede keuzes.