Heb je te maken met een incasso bureau?

Heb je te maken met een incasso bureau?

15 juni 2021 0 Door Redactie

Incasso is in feite de procedure voor het zoeken naar betalingen van achterstallige schulden van bedrijven of particulieren. Incassobureaus treden op als vertegenwoordiger van financiële schuldeisers en incasseren openstaande schulden voor een vast bedrag of een fractie van het oorspronkelijk verschuldigde bedrag. Om een incasso bureau te worden, moet een persoon of een bedrijf een vergunning verkrijgen. De vergunning die men nodig heeft om schulden te innen, komt van de overheid. Van schuldeisers wordt verwacht dat ze zich houden aan de wetten. Een incasso bureau is geen overheidsdienst zoals de politie en staat dus niet boven de wet.

Incasso bureau inhuren

Incassobureaus worden voornamelijk ingehuurd door financiële instellingen zoals creditcardmaatschappijen of banken om uitstaande schulden te innen. Ook kunnen ze door bedrijven ingeschakeld worden. Deze bureaus zijn zeer georganiseerd en houden zich aan bepaalde regels en voorschriften die zijn vastgesteld door de overheid. Een incasso bureau kan de schuld nastreven via een gerechtelijke procedure, echter alle partijen moedigen in alle gevallen snelle betaling aan zonder rechterlijke tussenkomst. Zo kun je betalingsregelingen treffen of korting krijgen op de factuur.

Maak je betaalproces duidelijk

Als slimme bedrijfseigenaar wil je misschien stappen ondernemen om jezelf te beschermen tegen wanbetalers. Een proactieve benadering is jouw beste verdediging tegen te late betalingen. Maak direct je betaalproces bekend en laat ook weten wanneer je welke stap doorlopen hebt en wat de volgende zal zijn. Je kan ook voor advies bij een incasso bureau terecht. Zij kunnen je advies geven over hoe je verder moet gaan, en zij kunnen je een lijst geven van instanties en beroepsverenigingen die je juridische hulp kunnen bieden. Wanbetaling kan voor bedrijven erg vervelend zijn. Gelukkig zijn er vaak mogelijkheden om je geld, of een gedeelte ervan, op te halen.