Erfbelasting berekenen op correcte wijze

Erfbelasting berekenen op correcte wijze

11 juni 2020 Uit Door Redactie

De erfbelasting berekenen is belangrijk na het ontvangen van een erfenis. Als erfgenaam is er namelijk altijd een bepaald deel aan belasting verschuldigd aan de belastingdienst. Dit bedrag kan flink variëren aan de hand van een aantal factoren. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat het bedrag binnen de vrijstelling valt en er niets betaald hoeft te worden. Daarom is het maken van de juiste berekening altijd een belangrijke eerste stap. Het is dus ook goed om te weten hoe dit precies in zijn werk gaat. Aan de hand daarvan kan je gemakkelijk zelf alles gaan berekenen.

Erfbelasting berekenen

Gebruikmaken van een rekenhulp

Ga je de erfbelasting berekenen? Maak het jezelf dan niet te moeilijk en gebruik daarvoor gewoon een rekentool. Met deze rekenhulp is heel nauwkeurig te bepalen hoeveel je moet afdragen na het ontvangen van een erfenis. Aan de hand van de grootte van de erfenis en op basis van een aantal vragen over de relatie die je had met de overledenen, is precies te bepalen wat je moet betalen. Zoals gezegd is er ook een bepaalde vrijstelling, die wordt gebaseerd op dezelfde factoren. Zo is dus goed in te schatten wat je zal moeten afdragen aan de belastingdienst.

Vergelijken met de tarieven

Een goede manier om te controleren of je de juiste berekening hebt gemaakt met de rekentool, is door ook even bij de belastingdienst te kijken. Daar staan de tarieven weergegeven. Bovendien kan je daar ook zien welke vrijstellingen er allemaal zijn. Op die manier is het dus ook goed mogelijk om precies te bepalen wat je moet afdragen. Dit zal eigenlijk altijd overeenkomen met wat er uit de rekenhulp is gekomen. Op die manier is de erfbelasting berekenen dus ook niet heel lastig. Je kunt er zeker van zijn dat er een goede uitkomst zal zijn voor jou.