De financiële gevolgen van een scheiding

Scheiden kan veel impact hebben op je leven, namelijk op praktische en emotionele zaken. Een scheiding kan ook veel impact hebben op je financiële situatie. Eerst waren er twee inkomens voor het huishouden. Nu verandert het naar twee verschillende huishoudens. Dit kan veel zorgen met zich meebrengen. Hoe zit het met wonen? Gaat het huis verkocht worden of blijft één van jullie in het huis wonen? Hoe wordt de inboedel verdeeld? Wat gebeurt er met het pensioen? Een hoop vragen. Het is belangrijk dat er een goede scheidingsbemiddeling is. Hiervoor is het belangrijk om op de volgende punten te letten.

Partneralimentatie

Als een koppel besluit om uit elkaar te gaan kan het zijn dat één van de twee partneralimentatie moet betalen. De inkomens kunnen erg verschillend zijn. Als het verschil groot is moet de partner met het hoogste inkomen partneralimentatie betalen. Er gelden hier verschillende wetten voor die de hoogte van de partneralimentatie bepalen, maar het uitgangspunt van de wet is dat beide partners rond moeten kunnen komen aan het einde van de maand. Zo ook de partner die de alimentatie moet betalen. Dit heeft wel een maximale duur. De partner die alimentatie betaald moet maximaal vijf jaar alimentatie betalen. Er zijn wel een aantal uitzonderingen hiervoor. Als een koppel lang getrouwd is geweest zal de alimentatie duur langer zijn. Een scheidingbemiddelaar of een advocaat kan hier een berekening voor maken.

Inboedel

Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan zijn alle bezittingen van jullie gemeenschappelijk. Dit betekent dat jullie alle bezittingen moeten delen. Het gaat voornamelijk om de bezittingen die jullie tijdens het huwelijk hebben gekocht of hebben gekregen. Er zijn geen duidelijke regels over hoe je de bezittingen moet verdelen. Hebben jullie tijdens het huwelijk een huis gekocht? Dan is het extra belangrijk om hier afspraken over te maken. Willen jullie het huisverkopen? Of zou één van jullie in het huis willen blijven? Dan zou je de andere eruit moeten kopen. Het is dan belangrijk om goede afspraken te maken over de hypotheek. Staat de hypotheek op jullie beide namen? Dan zou je een nieuwe hypotheek aanvraag moeten doen. Als jullie er niet uit komen is een mediator of een scheidingsbemiddelaar een goede optie.

Afspraken maken op maat

Het is belangrijk om te kijken wat het beste bij jullie situatie past. Tijdens een scheiding is het belangrijk om goede en heldere afspraken te maken. Wie blijft in het huis wonen? Hoeveel partneralimentatie wordt er betaald? Wat is een eerlijke verdeling van de bezittingen? Het kan erg lastig zijn om hier uit te komen. Een scheidingsbemiddelaar, zoals bijvoorbeeld Anja van Ree, zou hierbij kunnen helpen. Een bemiddelaar gaat met jullie kijken naar een eerlijke verdeling van jullie bezittingen. Er wordt dan een uniek plan opgesteld aan de hand van de behoeftes van elke scheidend stel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *