De factoren die een rol spelen bij het afsluiten van een verhuurhypotheek

verhuurhypotheek rente

Ben je ook, net als veel andere slimme investeerders, van plan om op korte termijn een tweede woning te kopen om in de verhuur te doen? Dan kun je als vastgoedinvesteerder niet om het afsluiten van een verhuurhypotheek heen. Maar met welke factoren moet je goed rekening houden als je graag een verhuurhypotheek wilt afsluiten?

Hoe zitten verhuurhypotheken in elkaar?

Als hypotheekvariant zijn verhuurhypotheken speciaal bedoeld om vastgoed te financieren, zoals een extra woning, om permanent te gaan verhuren. Geldverstrekkers die verhuurhypotheken aanbieden, eisen van hun klanten dat ze minimaal 30 procent van de gevraagde hypotheekhoogte met eigen geld inbrengen. Wil je dus met een verhuurhypotheek een tweede woning voor verhuur gaan kopen, dan moet je behoorlijk wat eigen geld inleggen. Kenmerkend voor verhuurhypotheken is verder dat de geldverstrekkers eist dat de leensom binnen de looptijd van de lening wordt voldaan. Je moet deze hypothecaire leningen dus, althans bijna altijd, volledig aflossen.

Let op de verhuurhypotheek rente

Een belangrijk focuspunt bij het afsluiten van een verhuurhypotheek is de actuele verhuurhypotheek rente die je moet betalen. De rentes liggen op dit moment heerlijk laag, maar kunnen per hypothecaire instelling verschillen. Zorg daarom dat je op basis van een of emer offertes goed zicht krijgt op de beste verhuurhypotheek rente die momenteel aangeboden wordt.

Verhuurhypotheken vallen onder box 3, maar soms ook onder box 1

Goed om in het oog te houden is dat verhuurhypotheken in de meeste gevallen in box 3 vallen, waardoor je belasting moet betalen. Maar in bepaalde omstandigheden kan het ook zijn dat je belasting betaalt in box 1. Verdiep je van tevoren goed in welke belastingbox jouw verhuurhypotheek valt, want uiteindelijk kun je met de beste keuze flink wat geld besparen.

verhuurhypotheek rente

Ga je zelf in de woning wonen of wordt deze verhuurd?

Sinds 1 januari 2021 geldt er een overdrachtsbelasting van 8 procent voor kopers die niet zelf in hun tweede woning gaan wonen, maar deze verhuren aan anderen. Houd hier dus rekening mee. Verder moet je incalculeren dat het kan zijn dat je de woning, om welke reden dan ook, een tijd niet in de verhuur kunt doen. Hierdoor kun je in financiële problemen komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *